Keresés ebben a blogban

Fogyókúra endíviával - természetes vitamin-és-ásványianyag bomba !

Mi az  endívia? Ez egy levélzöldség, ami a cikória növényfaj családjához tartozik. Latin neve Cichorium endivia, angolul meg Endivia vagy Chicory néven ismeretes. Magyarul még endíviasalátának vagy cikóriának is hivják, habár, csak így cikóriaként, szegényes a megnevezése, mert a cikóriának jóval több fajtája is létezik.


 Hogy néz ki? Hosszukás alkata van, sok levelű, mint a káposzta. A színe fehér és zöld vagy piros a végén. Az endívia családjában sok féle alfaj létezik: kaliforniai endívia, escarole, frisee, traviso, tardivo, belga endíva, vagy radicchio. Az utóbbinak színe vörös, és fehér vonalak vannak a levelein (ezt látni gyakrabban latinamerikai befolyású konyhákban, durván, brazilretekként ismeretes)

Magyarországon és Erdélyben is már kapható a boltokban az endívia.

Milyen íze van és milyen tápanyagok vannak benne ? ízre kicsit keserű, hasonló a zöldsaláta izéhez. Helyesen elkészitve és olivaolajjal locsolva, és egy kis citromlével, külőnös ize van, laktatós és finom lesz.
Igy néz ki az endívia saláta -cikoria

Na meg ha látjátok, milyen sok vitamin és ásványi anyag van benne, biztos, hogy szivesebben fogjátok fogyasztani !

Az endívia tartalmaz A vitamint (beta karotin), C vitamint, B1-vitamint (tiamin), B2 vitamint vagyis riboflavint, B3 vitamint-niacint, B5 vitamint (pantóténsav), B9 vitamint (folsav), E vitamint (tokoferol) és K vitamint. Csak az eddigi vitamintartalma miatt, messzemenően meghalad gyakorlatilag bármilyen, kereskedelemben árúsított energiaitalt vagy vitaminitalt.

Ebben a csodálatos salátaban van nagyon sok kálcium (Ca), magnézium (Mg), mangán (Mn), vas (Fe), szelénium (Se), cink (Zn), foszfor (P), kálium (K), és sok-sok rost ! 
Egyáltalán nem tartalmaz koleszterint !

100 gram endívia-cikóriában csak 17 kalória van, amiből csak 3,35 g szénhidrát !

Tehát, nem csak csodálatosan jó ízű eledeleket lehet készíteni belőle, az emberi szervezetre gyakorolt egészségmegőrző és immunerősítő hatása messze felülmúlja a vegyszerészetileg összekütyült pasztillákat, kapszulákat, minden téren !

Ez a növény az egyik legjobb és legajánlottab eledel, azoknak is, akik le akarnak fogyni, és fogyás után meg akarják tartani az ideális testsúlyukat.

Milyen előnyőkkel jár a használata ?

Az endívia tulajdonságai közé tehetők a kővetkezők: méregtelenít, nagyon hatékony az elhízás kezelésében, kaempferolt (kempferol, vastartalmú anyag, női nemi anatómia egészséges működéséhez) tartalmaz, ami nagyon hatékony a petefészek-rákosodás megelőzésében, és kezelésében, csökkenti a koleszterin szintet és a vércukorszintet, felgyorsítja az anyagcserét és az emésztést, egészségesen tartja az epehólyagot.
Segít a toxinok kiválasztásában májnak, epének, 95% ban vizet tartalmaz, nagyon segít a pattanásos bőr kezelésében is, egészségessé teszi a bőr felületét és megelőzi a bőr kiszáradását.

Légúti gondok kezelésében is alkalmazható. Kandida, anémia, szempanaszok kezelésében is nagyon hasznos. Székrekedésekkel küszkődő személyeknek is ajánlott. Felfrissíti a szervezetet, életerősebb leszel tőle, jobbítja a memóriát (emlékezetet).

Ahhoz, hogy a cikória-endivia jótékony hatásainak tudjunk örülni, ajánlott, hogy a diétázás közben, amig ezt esszük, ne fogyasszunk semmiféle alkohol, és a dohányzó személyek is tartsanak teljes dohányszünetet !

Hogyan kell enni, fogyasztani ? A cikória-endívia leveleket mossuk jól meg ! Nyersen is ehető, például halpasztával, olivaolajjal és citromlével, vagy almaecettel locsolva. Sok ételreceptbe használható -zőldségsalátákban, levesekbe, főzelékekbe vagy zöldséglevekbe, tisztitókurák idején, illetve, nyugodtan lehet használni mindennapi eledelként is.


Menyibe kerül és hol kapható ? Egy cikória saláta-endivia ára kb 300 Ft, Erdélyben meg kb 4-5 lej darabja. Meg lehet venni majdnem mindegyik nagyáruházban, a zöldséges standokon vagy a piacon.

Nem őshonos, tehát, kicsi a valószínűsége annak, hogy helyi termelőktől származó endíviát találjunk a piacon. Megéri azonban megkeresni, megvenni, mert egy természetes vitaminbomba és ásványianyag-kiegészítő.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A kommentárokat / hozzászólásokat moderáljuk, általában pár percen belül.
Névtelen kommentárokat többet nem engedélyezhetünk, mert ha valakinek van tisztességes mondanivalója, akkor az nincs miért a névtelenség mögé bújva mondja azt ki !
:)

...

Népszerű bejegyzések